“Dutch mother won’t give up search for missing daughter”

Amsterdam, 3 december 2021

Enige dagen geleden ben ik teruggekeerd van mijn 18e bezoek aan Oeganda. Tijdens mijn verblijf daar heb ik, onder andere, een interview gedaan met Uganda Radio Network (URN).
Zij zijn een nationaal persbureau met een groot bereik. Hun nieuws wordt afgenomen door locale kranten, online media en meer dan 100 locale radiostations over het hele land. De radio is een belangrijk medium in ruraal Oeganda.
Helaas hebben zij, tot mijn schrik, in eerste instantie een ongecorrigeerd stuk online gezet, waardoor er weer een onjuist beeld werd gecreëerd over de omstandigheden rond Sophia’s raadselachtige verdwijning.
Het is de volgende dag gecorrigeerd maar de vrees is dat veel media die gebruik maken van hun dienst, de onjuiste versie al hebben gebruikt.
Media aandacht is altijd goed, maar het verhaal moet wel goed worden verteld.
Het blijft een punt van zorg.

Het weekblad The Independent heeft direct een eigen, en accurate, versie op hun website gezet.

https://www.independent.co.ug/dutch-mother-wont-give-up-search-for-missing-daughter/

URN is helaas nog niet in staat geweest een werkende link naar hun artikel te geven.

Naast afspraken met het Oegandees Openbaar Ministerie en de politie was er ook een ontmoeting met First Lady Janet Museveni. Samen met de Nederlandse ambassadeur Karin Boven hebben wij ongeveer een uur met haar gesproken. Mevrouw Museveni, moeder van drie dochters, was bekend met Sophia’s verhaal; haar man had er eerder met haar over gesproken en zij leest kranten.
Het was een goede ontmoeting, de First Lady was duidelijk geraakt door het verhaal wat ik vertelde. Zij heeft toegezegd te zullen zien hoe zij kan helpen.

Nederlands ambassador Karin Boven, First Lady Janet Museveni, Marije Slijkerman

Deze maand is voor ons een extra moeilijke periode in het jaar, voor zover ‘extra moeilijk’ mogelijk is.
De kop van het artikel in de Independent blijft geldig. We kunnen, mogen en willen Sophia niet opgeven.

Marije Slijkerman
Gerard, Max en Jan Koetsier