Sophia’s Break Free aflevering uitgezonden op Oegandese TV

Op zondagavond 11 december, om 22.00 uur, is Sophia’s Break Free aflevering uitgezonden door NTV Uganda, het grootste TV netwerk in Oeganda.
De uitzending zou voorafgegaan worden door een kort item in het nieuwsbulletin van 21.00 uur, als introductie van de uitzending, zodat de kijkers een context zouden hebben.
Helaas wachtten kijkers tevergeefs. De zeven minuten durende introductie, die zorgvuldig was samengesteld, werd niet uitgezonden. Zeer teleurstellend voor velen, waaronder wij, er was veel werk in gestoken.
Het bleek te berusten op een misverstand en een onervaren NTV newsroom manager.

Het item is uiteindelijk uitgezonden op vrijdagavond, 16 december, in het nieuwsbulletin van 21.00 uur. Maar zonder herhaling van de Break Free aflevering waarvoor het de proloog was.
Commentaar door politiewoordvoerder Fred Enanga was toegevoegd.

Delen van hetgeen de heer Enanga zei waren al eerder te lezen in een artikel van 6 september in het Oegandese dagblad The New Vision. Dit artikel benoemde meerdere nieuwe benaderingen om diverse ‘high profile’ cold cases alsnog op te lossen. Sophia’s mysterieuze verdwijning is een van deze zaken.

Het is een feit dat geen enkel onderzoek naar Sophia’s verdwijning zo uitgebreid is aangepakt als het huidige onderzoek, dat half-april is begonnen. Hoewel het diep tragisch is dat het zes en half jaar heeft moeten duren voor het begon.
Enanga’s commentaar volgt op een voice over die zegt dat Sophia’s familie tot op heden niet op de hoogte gesteld is van mogelijke bevindingen van dit onderzoek.
Dit klopt.

Een van de belangrijkste redenen om in november weer naar Oeganda af te reizen was de hoop meer te horen over de bevindingen van het onderzoeksteam.
Ik heb een beknopt document ontvangen met daarin een opsomming van activiteiten, ondernomen door dit team. Dat was geen nieuws, dit wisten we al.
Daarnaast heb ik, eindelijk, kennis kunnen maken met een deel van het onderzoeksteam. Helaas kwam dit op het allerlaatste moment, kort voordat ik naar het vliegveld moest voor mijn vlucht naar huis.
Bevindingen zijn ook toen niet gedeeld.
Het is verwarrend waarom de heer Enanga dit tegenspreekt.

We hopen dat we spoedig meer zullen weten.
En bovenal hopen wij Sophia te vinden.
Wij danken iedereen die ons hierin blijft steunen

Marije Slijkerman
Gerard, Max en Jan Koetsier

Het NTV item kan hier bekeken worden:

https://www.youtube.com/watch?v=nb3J9ndl1h0

(reclame kan snel weggeklikt)

Sophia’s volledige Break Free aflevering kan bekeken worden op NPO Start:

https://www.npostart.nl/break-free/29-09-2022/BV_101408276

En op NPO Plus, voor hen die een account hebben.

Met Engelse ondertitels:

https://www.bnnvara.nl/breakfree/videos/587560

In regio’s met minder stabiel internet werkt deze link mogelijk beter:

https://youtu.be/UNNFOwS4WnY