Dit weekend verscheen een lang artikel over Sophia’s raadselachtige verdwijning in Oeganda in het Amerikaanse online tijdschrift ‘The Daily Beast’.
Het kan hier gelezen worden:
Dit artikel behoeft enig commentaar.
– De kop, ‘New Clues Could Solve Case of the Dutch Girl Lost in Africa‘ is misleidend, om niet te zeggen sterk overdreven. De verklaringen van twee getuigen, vermoedelijk de laatsten die Sophia gezien hebben op die plek, voorzover bekend, spreken elkaar tegen. Het ‘Wat, Waarom en Hoe’ hiervan is nog niet duidelijk.
– Het nieuwe onderzoek is in maart van 2022 gestart. Het is juist dat wij tot op heden nog geen eindrapport van dit onderzoek ontvangen hebben.
– Het meest recente, voorlopig, DNA onderzoek, uitgevoerd door Independent Forensic Services (IFS) dateert van april 2021, het is derhalve niet nieuw. Het is ook eerder ingezien door andere partijen.
‘Strange and Unreal Trail of Clues’
– Het Student Centre ligt niet in een bebost gebied, het is overwegend open. Het gebied tussen deze locatie en de rivieroever kent zowel enige bebossing (bomen en struiken) alswel open plekken.
– De plastic waterfles gevuld met afval is gevonden door een klein groepje Ugandan Wildlife Authority (UWA) rangers, geen soldaten.
– Het waren ook UWA rangers die vrijdag 30 oktober het spoor van stukken vonden. ‘Reddingswerkers’ roept een onjuist beeld op.
– Een binnenzool van de missende schoen is gevonden, niet de zool.
The DNA Evidence
– Het DNA van Sophia’s ouders is afgenomen om Sophia’s eigen DNA vast te stellen, niet om het te elimineren van de gevonden stukken. Het DNA van beide ouders is vastgesteld door het NFI die deze informatie later gedeeld heeft met IFS, zodat IFS Sophia’s DNA kon herkennen op de stukken.
‘You Expect Your Country to Help’
– De Nederlandse politieman is niet juist geciteerd hier. Hij heeft gezegd dat veel Nederlandse families zich aan hun lot overgelaten voelen, indien er iets ernstigs in het buitenland gebeurd. Hij heeft niet gezegd dat de Nederlandse politie er de voorkeur aan geeft om onderzoek over te laten aan lokale politie.
‘More Here Than Meets the Eye’
– ‘extraordinary evidence’ is overdreven, het is informatie die niet eerder bekend was.
– ‘An unknown number of UPDF soldiers’, impliceert dat er mogelijk veel soldaten waren. Er waren enkele legerofficieren die gedetacheerd waren aan UWA.
Police Take a ‘Second Look
– De link die refereert aan een artikel in The New Vision leidt naar een ander artikel in een andere krant.
Sophia Disappears
– Sophia’s favoriete lied toen, ‘Isabella’ is later die avond op de autoradio afgespeeld, aldus de reisgenoten, niet direct na haar verdwijning.
‘Meant to Look Like an Animal Attack’
– ‘Coyne observed that Koetsier was very close to the camp‘, we weten niet waar Sophia was of heen gegaan is. Ook is het niet zeker of zij de gevonden stukken daar zelf heeft neergelegd, zoals het artikel meerdere malen aanvoert.
Caught in a Lie
– De Nederlandse politieman heeft onderzoek gedaan naar een aantal cold cases die uiteindelijk opgelost zijn. Ongeveer 40% werd opgelost doordat mensen eindelijk gingen praten. Of omdat ze niet meer bang waren dat te doen, of omdat ze nooit benaderd waren door de politie, of omdat hen nooit de juiste vragen gesteld zijn. Het is spijtig dat deze opmerkelijke, en hier ook zeker relevante, informatie weggelaten is.
To Catch the Culprit
– Tot op heden is er geen sprake van een verdachte, derhalve is het woord ‘culprit’ (schuldige) misplaatst.
Tot slot, het woord ‘homicide’, moord, wordt veel gebruikt in dit artikel. Wij willen benadrukken dat Sophia vermist is. We weten niet of ze leeft, of niet, waar ze is en wat er met haar gebeurd is.
Tot ons grote verdriet is er tot op de dag van vandaag geen sluitend bewijs dat ons meer dan dat kan vertellen.
Marije Slijkerman
Amsterdam, 24 september, 2023