Stichting geopend voor in Oeganda vermiste Sophia Koetsier

Persbericht

Stichting geopend voor financiering zoekactie naar
Sophia Koetsier, vermist in Oeganda

Amsterdam – 29 februari 2016 – Op verzoek van de familie Koetsier is de Stichting Find Sophia opgericht om geld in te zamelen om te zoeken naar hun nog altijd vermiste dochter Sophia Koetsier, middels rekeningnummer: NL34 RABO 0169 9179 32.
Sophia wordt sinds 28 oktober jl. vermist in Murchison Falls te Oeganda. Verschillende pogingen haar te vinden zijn tot op heden op niets uitgelopen, vandaar dat nu geld nodig is om bredere inzet te kunnen financieren.

Feiten vermissing

Sophia Koetsier is op 30 augustus 2015 vertrokken uit Nederland om als medisch studente een stage te lopen in het Lubaga ziekenhuis in Kampala, Oeganda. Na het succesvol afronden van deze stage volgde een rondreis van enkele weken met twee Nederlandse medestudenten en een Oegandese gids, tevens chauffeur.  Op 10 november 2015 zou Sophia weer thuiskomen, op tijd om haar bachelordiploma in ontvangst te nemen in het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), op 13 november.

Op woensdag 28 oktober, de zesde dag van de reis, komen zij aan in het Student Center in Murchison Falls National Park, de accommodatie voor die nacht. Sophia zou gezegd hebben dat ze naar de WC ging.
Daarna is zij niet meer gezien.
Er wordt snel een ad hoc zoekteam gevormd, met enige parkrangers. Sophia wordt niet gevonden.
De volgende ochtend, donderdag, wordt bij de rivier een plastic waterfles gevonden, gevuld met afval, die van Sophia zou zijn. De fles ligt een meter of vijf landinwaarts vanaf de rivieroever.
De daarop volgende ochtend, vrijdag, wordt een raadselachtig spoor van spullen gevonden, parallel aan de rivieroever, niet ver van de plek waar de fles gevonden werd, een dag eerder.
Gevonden werd onder andere een schoen, een zonnebril, een slipje aan een boomtak, vier tot vijf meter hoog, een klein etuitje van felgekleurde stof en een aantal gescheurde stukken textiel, waarvan enigen vastgeknoopt aan dood hout op de grond. Deze stukken textiel, tesamen één broekspijp vormend, komen van een broek die Sophia bezit en waarschijnlijk droeg op het moment van verdwijning. Zij heeft echter direct na aankomst op deze locatie een andere broek aangetrokken en niemand lijkt precies te weten wat ze droeg toen ze voor het laatst gezien is.

Er is niets gevonden dat wijst in de richting van een aanval door een wild dier; geen bloedsporen, sporen  van een worsteling, of resten. Ook is er niets dat erop wijst dat zij het water ingegaan is.
De spullen die ruim veertig uur na Sophia’s verdwijning zijn gevonden zijn duidelijk gemaakt en neergelegd door mensenhanden. De term ‘gemanipuleerd’ dan wel ‘staged sporenbeeld’ vielen snel.
Sinds het vinden van deze dingen ontbreekt van Sophia ieder spoor. Het is een raadsel wat er met haar gebeurd zou kunnen zijn.

Zoekactie

Na overleg met verschillende specialisten op het gebied van vermissingen in het buitenland, is besloten een brede zoekactie op te zetten om Sophia te vinden. Deze zoekactie zal zich enerzijds richten op het zoeken naar Sophia door een Nederlands zoekteam, rondom de plek waar zij voor het laatst gezien is. Anderzijds zullen we haar gezicht via posters, billboards en een media-campagne in Oeganda verder gaan verspreiden, om zo mensen lokaal te kunnen vragen naar haar uit te kijken.

Stichting Find Sophia
De Stichting Find Sophia zal als doel hebben om deze zoekactie naar Sophia mogelijk te maken en alles te faciliteren wat mogelijk verder kan helpen om Sophia te vinden.

Dankbaar voor lokale inzet en hulp autoriteiten
Als familie van Sophia zijn wij dankbaar voor de hulp die reeds geboden is door lokale en Nederlandse autoriteiten rondom haar vermissing. Helaas heeft deze hulp nog geen doorbraak kunnen bieden rondom haar vermissing noch hoop op een snelle beëindiging van deze nachtmerrie. De tergende onzekerheid waarin we als familie sinds 28 oktober dag en nacht verkeren, is verwoestend.

Wij, ouders, broers, familie, vrienden en vriendinnen van Sophia, kunnen niet anders dan doorgaan met zoeken tot we haar gevonden hebben. Niets doen is geen optie. 

Wij kunnen dit echter niet alleen en hebben uw steun en donaties heel hard nodig om deze zoekactie mogelijk te kunnen maken.
Help ons Sophia vinden.