Sophia’s verdwijning op TV in Oeganda

Op 5 juli kwam ik terug van mijn tiende reis naar Oeganda.
Zoals bij elke reis zijn er weer nieuwe contacten gelegd, waaronder met Oegandese media.
Een uitgebreid interview vond plaats met de ‘Oegandese Oprah’, Karitas Karisimbi. Haar populaire talkshow ‘The Chat Room’ wordt iedere zondag om 20.00 uur uitgezonden, gevolgd door het nieuws van 21.00 uur. Het interview is uitgezonden op 30 juni.

Ik heb, natuurlijk, weer mijn uiterste best gedaan om mensen die er toe doen uit de tunnelvisie te krijgen die onmiddellijk na Sophia’s verdwijning is ontstaan. Een tunnel die enkel en alleen leidt naar: ‘fataal ongeluk’. Niet gehinderd door al te veel kennis, of de zo duidelijk aanwezige ongerijmdheden, maar met zevenmijlslaarzen een ‘conclusie’ trekken. Voor het gemak een eind produceren aan een verhaal dat geen eind heeft.

Enige dagen na mijn terugkomst in Nederland is mijn moeder, Sophia’s oma, gestorven.
Het is intens pijnlijk dat zij Sophia nooit meer zal zien. Dat Sophia haar oma nooit meer zal zien.
Een intelligente vrouw die zelf nooit de kans had te studeren en die zo trots was op haar kleindochter die medicijnen is gaan studeren.
Kort voor Sophia naar Oeganda vertrok ging ze bij haar oma langs, die toen nogal hoestte. Sophia zei: ‘Als ik weer terug ben, oma, neem ik mijn stethoscoop mee en zal ik eens goed naar je longen luisteren’. Dat kan ze nu niet meer doen.
Bij de uitvaartplechtigheid heb ik mijn moeder beloofd dat ik alles zal doen wat ik kan om haar kleindochter thuis te brengen. Die belofte zal ik beslist houden.

Onderstaand een link naar de ‘Chat Room’ uitzending van 30 juni 2019.
Na een korte algemene inleiding van een minuut introduceert de presentatrice mij, haar gast, in de uitzending. De video moet even aangeklikt worden.